fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

Még több tiszta vizet a pohárba!

2015. július 13. - Ferenczi István

Az önkéntes-közösségi vízvizsgálattal párhuzamosan megpróbáltam a hivatali utat is kijárni azért, hogy minél több információnk legyen, hogy minél világosabban lássunk csapvíz ügyben. Kezdeményezésemre az Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságában vendégül láttuk és kikérdezhettük a Fővárosi Vízművek szóvivőjét, majd írásban is kérdéseket - adatkérést - intéztem a céghez. Az alábbiakban erről lesz szó.

photo0087.jpg

Kérjük, hogy küldjék meg az Álmos utca x-ben április 13 és május 7 között folyt mérések jegyzőkönyveit, tájékoztassanak az ott történt intézkedésekről és arról, hogy az intézkedésekre a mérések mely eredményei adtak okot.

A megküldött válaszból kiderül, hogy miután az ott lakó saját költségén megvizsgáltatta csapvize ólomtartalmát és az április 13-i kifolyatás nélküli mintában határérték feletti koncentrációt (64,3 mikrogramm/liter) találtak, a szolgáltató kicserélte a bekötő vezetéket, öblítéseket és további méréseket végzett (április 21, 29 és május 7-én), majd megállapította, hogy a szolgáltatott víz minősége megfelelő, a probléma forrása a tulajdonos belső hálózata.
Ezeket az ellenőrző méréseket a cég három ponton végzi: a legközelebbi tűzcsapnál, a bekötésnél és a fogyasztási helyen. Arról, hogy az első két alkalommal milyen eredményeket kaptak sem ebben az Álmos utcai esetben, sem a közösségi vízvizsgálatban érintett későbbi esetekben nem tájékoztattak írásban. A bizottsági ülésen a cég szóvivőjétől elhangzott, hogy az Álmos utcai bekötésnél április 21-én 486 mikrogrammot (!) mértek. Nyitott kérdés, hogy ez a magas koncentráció hogyan került oda, miközben az ugyanakkor vett minta a fogyasztási helyen (a konyhában) 17,5 mikrogrammos értéket mutatott.

Kérjük, hogy küldjék meg számunkra Wekerletelep vezetékes vízhálózatának térképét.

wekerle_vizterkep.jpg

Kérjük kommentálják azt a felvetést, mely szerint Wekerlén a bekötések 30/70% arányban vannak ólom/felújított csövekkel megoldva. Önök milyen arányról tudnak? Mennyi ólom-bekötés van még Wekerlén?

"Hivatalos adat sajnos nem áll rendelkezésünkre, mivel a Wekerle telepen található bekötések magánterületen húzódnak és mérőhely nélküliek."
Az én értelmezésemben és szóhasználatomban a "bekötés" az utcai fővezeték ("gerinc") és az átadási pont (akna, óra - vagy annak leendő helye) közötti szakaszt jelenti. Ennek fényében nem tudom értelmezni azt az állítást, hogy ezek magánterületen lennének.

Kérjük küldjék meg a Wekerlét érintő rendszeres, havi vízminőség-vizsgálataik eredményeit 4 évre visszamenőleg.

"A vízminőségi vizsgálat eredményeivel kapcsolatosan egy későbbi e-mailben 2015.07.05-ig fogjuk tájékoztatni."
A tájékoztató a mai napig nem érkezett meg. A bizottsági ülésen annyit megtudtunk, hogy a szolgáltatás minőségét ellenőrizni hivatott havi rendszeres mérések mindig ugyanazon a két helyszínen, a Corvin 32-ben és a Kós 1-ben vett mintákból készülnek.

Kérjük tájékoztatásukat arról, hogy a korábban - az órabeszerelések okán - vállalt mérés-sűrítések milyengyakoriságot eredményeznek majd és mi lesz a mérések helyszíne? Mikor kezdődik a sűrített időszak?

"Kérjük, hogy pontosítsa ezt a kérdését. Köszönjük!"
A kérdésem háttere a következő: tudjuk, hogy a csövek bolygatása - szerelése, vágása, cseréje - fokozza annak lehetőségét, hogy a vezetékes vízbe ólom kerüljön. Mivel a bekötési mérők beszerelése idén tömegesen várható, elvárjuk, hogy a szennyezés így megnövekvő veszélyére a szolgáltató reagáljon, a lakosságot mindinkább óvja a lehetséges káros hatásoktól, illetve adjon azokról hasznos tájékoztatást. Korábban ígéretet kaptunk arra, hogy a hivatalból végzett ellenőrző méréseket ebben az időszakban megsűrítik. Egyéb tájékoztatás hiányában nem tudjuk, hogy történt-e ilyen sűrítés.

Kérjük állásfoglalásukat arról, hogy ahol egy magántulajdonon keresztül futó vezetéken át érkezik a víz egy másik magántulajdonú ingatlanhoz, ott hogyan látják megoldhatónak a törvényben előírt vízminőség biztosítását a második helyen, ha a bekötéssel rendelkező első ingatlanon keresztül ólomvezeték fut, és a bekötéssel rendelkező tulajdonos nem óhajt vezetéket cserélni?

"Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet az alábbiakat fogalmazza meg:

4. § (1) A víz minőségének az alábbi pontokon kell megfelelnie a 3. §-ban foglalt előírásoknak:

a) elosztó hálózatból származó víz esetében a létesítményen belül azon - a külön jogszabály szerinti - vízkivételi helyen, ahol emberi fogyasztás céljára rendeltetésszerűen vételeznek vizet;

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában foglalt előírás - szükség esetén az illetékes népegészségügyi szerv véleményének kikérése után - teljesítettnek tekinthető, ha a vízminőségi előírásoktól való eltérés oka a külön jogszabály szerinti házi ivóvízhálózat nem megfelelő anyaga, állapota vagy karbantartási hibája."

Ha a kedves olvasók közöttt van jogász, kérem a laikusok kedvéért értelmezze a fentieket!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr467622740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása