fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

Miért tologatják a kapufákat?

2016. április 18. - Ferenczi István

Gajda Péter polgármester programjában megígérte, hogy a helyi civil szervezettel (Wekerlei Társaskör Egyesület) közösen dönt a Wekerlei Sporttelep jövőjéről, majd meggondolta magát. A kispesti városházi többség inkább pályázatot írt ki a telep üzemeltetésére. Szép egyszerű pályázatot: aki többet ígér, az viszi a boltot.

zoltan_utca_google_earth.PNG

A WTE nem duzzogott, felvette a kesztyűt, pályázott. Kétszer annyit ajánlott (200 ezer/hó bérleti díj), mint a másik pályázó (B-Travel, 100 ezer), tervei megvalósításához megnyert két fiatal sportszervező menedzsert, valamint Szávay Ágnes* és Sebestyén Katalin** támogató ajánlását is a projekt mögött tudhatta.

Az önkormányzat jogászai azonban találtak egy kiskaput észrevettek egy hiányosságot, aminek alapján ki lehetett zárni kénytelenek voltak kizárni a jobb ajánlatot tévőt és a döntést előkészítő munkacsoport kihozta volna nyertesnek a rosszabb ajánlatot tévő céget. A jogi kifogás azonban gyenge lábakon állt, így inkább az egész eljárást érvénytelenítették (a kispesti testület szabályzatával ellentétes módon).
Minderről korábban már írtam.

Most készülnek kiírni az új pályázatot, ahol eleve ki is zárnák, hogy a civil szervezet elindulhasson, hiszen a WTE nem rendelkezik teniszpálya üzemeltetési tapasztalattal.

 

 

Az természetesen megfontolandó érv, hogy a pályázó rendelkezzen releváns tapasztalattal. Akár már az első pályázati kiírásnál is kiköthették volna ezt a feltételt. De senki nem születik ilyen referenciákkal, ezt a tapasztalatot valahol mindenki megszerzi. A B-Travel Kft. vajon hol szerezte meg? Éppen ezen a pályán, ennek az önkormányzatnak a jóvoltából: 2015 nyara óta a GESZ-től kapott megbízás alapján üzemelteti a pályákat (bár a cég ez irányú tevékenységét csak szeptemberben jegyezték be). A pályázati referenciát is a GESZ és a HUSZI adta, miközben annak képviselői a döntés-előkészítő bizottságban is ott ültek. Magyarul: az Önkormányzat egy céget ellátott lehetőséggel, tapasztalathoz segítette azt, majd ajánlotta azt saját magának.

Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy a cégvezető korábbi cége, a Standart Kft. 11 évig üzemeltette a pályát 1998 és 2011 között. Az életszerű tehát az, hogy a személyes tapasztalat biztosítja a szakértelemet, ezt nem szükséges a pályázó szervezethez kötni.

Ha azonban nem akarunk kettős mércével mérni, akkor más pályázók esetében is elegendő lehetne az, ha a pályázó olyan menedzsert alkalmaz, aki rendelkezik ilyen tapasztalattal. Ennek a feltételnek meg is felelt a WTE pályázata. Ez azonban már a múlt.

A kocka - úgy tűnik - el van vetve, a városházi többség egyértelműen a céget favorizálja, nekik szól a kiírás, ez itt a tanulságok levonásának az ideje:

Mit nyer és mit veszít Kispest és Wekerle azzal, hogy megfosztja a helyi civil szervezetet a sportvállalkozás üzemeltetésétől – gyakorlatilag felrúgva a polgármesteri programot is?

A wekerleieknek a közügyekben való lakossági, civil részvétele nem csak Budapest-szerte, de országosan is híres és tiszteletet vívott ki. Nem csak Wekerle, Kispest számára is. A helyi közhatalom megtehetné, hogy épít erre az erőforrásra és lehetőséget, partnerséget ad a civil társadalom további fejlesztéséhez, megerősítéséhez. Mindezt úgy, hogy anyagi és további társadalmi haszna is származik belőle: nem csak a havi 200 ezer forintról van szó, hanem arról is, hogy a kiemelten közhasznú szervezetként működő WTE a sportpálya üzemeltetéséből származó hasznot nem is forgathatta volna másba, mint további közösségi célú fejlesztésbe, helyi érdekű közhasznú tevékenységeibe.

Ha Gajda Péter egyszer komolyan végiggondolná, hogy neki és a kerületnek milyen előnye származhatna a cselekedni, vállalkozni, újítani képes civilekkel való együttműködésből, akkor valószínűleg nem is esne nehezére betartani a választások idején tett egyértelmű ígéretét.

Nem így látszik alakulni a történet, de azért nem volt teljesen hiábavaló a civil kurázsi sem. Az új kiírás az előzőhöz képest már tartalmazna egy minimum bérleti díjat (150 ezer Forint havonta), és a korábbi felhívástól eltérően most már elbírálási szempont lenne a borzasztó állapotban lévő kerítés rendbetétele is. Örüljünk ennek és kívánjunk jó munkát, a helyi közösségek javát szolgáló konstruktivitást a majdani győztesnek.

Az új kiírásról a sportbizottság mai, április 18-i ülésén, a képviselő-testület várhatóan csütörtökön, 21-én dönt.

-----

A KOSIE bizottság mai (16.04.18) ülésén 4-3 arányban az új pályázati kiírást támogatta, a testület csütörtökön szavaz róla.

Aljegyző asszony arra a kérdésre, hogy nem összeférhetetlen-e az, hogy az ajánlásokat a döntés-előkészítő bizottságban is helyet kapó szervezetek, vagy azok vezetői adják, nemmel válaszolt.
A Standart Kft.-nek a pálya működtetését illető korábbi, 11 éves tevékenységét, annak anyagi mérlegét firtató kérdésemre (a bérleti díjat megfizette-e, a vállalt kötelezettséget teljesítette-e) nem kaptam választ.

Az első - érvénytelenített -  pályázati eljárás anyagai itt találhatók:

https://kimittud.atlatszo.hu/request/a_wekerlei_sporttelep_berbeadasa

* Szávay Ágnes teniszező, korábbi többszörös WTA győztes, olimpikon, világranglista 13. helyezettje, jelenleg a Szávay Ági Tenisz Klub működtetője

** Sebestyén Katalin tenisz szakedző, számtalan hazai és nemzetközi teniszverseny és esemény szervezője, az iskolatenisz program alapítója, a Magyar Teniszszövetség Play and Stay utánpótlás program vezetője, az Európai/Eurázsiai és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakág vezetője, sportújságíró

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr748638632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása