fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

Hogyan érinti a kispestieket a klímaváltozás?

2016. június 15. - Ferenczi István

Talán mindenkinek vannak már élményei, tapasztalatai arról hogy a klímaváltozás milyen hatással van az életünkre, környezetünkre. Volna értelme az ezzel kapcsolatos tényeket, adatokat kerületi szinten összegezni?

11050650_10153137610971559_840844955896108255_n.jpg

Azt gondolom, hogy a megszaporodott szélsőséges időjárási eseményekre akkor tudunk hatékonyan és felelősen felkészülni, ha a rendelkezésünkre álló tényeket, adatokat összegezzük, rendszerezzük.

Az így születő helyzetértékelés alapján indulhat el Kispest egy tervezett Alkalmazkodási Stratégia irányába, aminek révén a károkat meg tudjuk előzni, mérsékelni tudjuk vagy fel tudunk készülni a helyreállításukra. Pénzről is van szó, de nem csak arról. Sokszor elég a pontos és teljes kép, az elhatározás és az előre gondolkodás is ahhoz, hogy hatékonyan megelőzzük vagy orvosoljuk a nagyobb bajt.


Ezért nyújtottam be a polgármesterrel közösen jegyzett javaslatot az Önkormányzat szakbizottságai számára:

hogy a Hivatal szakirodái és a fizetett bizottsági szakértők az elmúlt évek eseményeit - például a tavalyi hőhullámokat és viharokat - és az idén is várható "vis maior" időjárási eseményeket figyelmbe véve készítsenek egy helyzetértékelést arról, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai tapasztalhatók Kispesten.


A bizottságok a Vagyongazdálkodási, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság üdítő kivételével leszavazták a javaslatunkat.

Helyette arról határoztak, hogy a Fenntartható Fejlődés Tanácsnoka (én) intézkedjen a Fővárosnál azért, hogy legyen fővárosi szintű Alkalmazkodási Stratégia.

Nem a kerületi adatgyűjtést - munkát - irányzó javaslatom mellett, annak kiegészítéseként tették ezt, hanem helyette fogalmazták meg ezt az igényt.
Nehéz ezt nem a felelősség és a tennivaló hárításának tekinteni és őszintén szólva nem értem, hogy mire volt ez így jó.

Természetesen végre fogom hajtani a határozatot a reménytelenek teljes és boldog nyugalmával: kezdeményezni fogom a Fővárosnál egy Klíma-Adaptációs Stratégia kidolgozását, az azt megelőző helyzetértékelő munka elindítását. De a kerületi ügyet sem hagyom annyiban.

Benyújtom a javaslatomat másodszor is, ha kell 12-szer és kiváncsian várom az elutasítás indokait. Ezt diktálja a jelen és jövő generációk életminősége és a környezet iránt érzett felelősség, a lelkiismeret és sok egyéb mellet ezért is fizetnek. Nem csak engem.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr568812228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása