fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

Kispest Önkormányzatának átláthatóságáról

2015. március 24. - Ferenczi István

Képviselő-jelöltségem idején csatlakoztam egy minimumprogramhoz, amiben azt vállaltam hogy tenni fogok Kispest önkormányzata átláthatóságáért. Az általam benyújtott átláthatósági rendelet-tervezet felkerült ugyan a most csütörtöki ülés napirendjére, de Jegyző Asszony telefonon arról tájékoztatott, hogy tárgyalásra alkalmatlan.
Ott van viszont egy másik rendelet-tervezet, szintén az átláthatóságról, amelyet a polgármester jegyez és a kerületi kétharmad vélhetően el fog fogadni. Így, ebben a formájában olyannyira átlátható lesz tőle az önkormányzat, mint a párásra lehelt ablaküveg.
atlathato_2.jpg

Azt mondjuk nem teljesen értem, hogy ha a javaslatom tárgyalásra alkalmatlan, akkor hogy került napirendre, na de sok mindent nem értek, új fiú vagyok a bürokrácia útvesztőjében, simán lehet ez az én hibám. Nincs irónia a soraim között!
Az az érv viszont, hogy magasabb szintű jogszabályokban már szabályozott kérdéseket önkormányzati rendeletben nem lehet szabályozni nem új, elhangzott több kerületben, van is rá jogászi válasz, itt olvasható!


Na de a lényeg: hogy mi a problémám a többségi javaslattal?
Többek között:

- A szerződéseket csak egy évig kívánják a honlapon tartani. Miért nem öt? A közétkeztetővel kötött 10 és fél éves (!) szerződés 9 és fél évig már nem lenne érdekes például? Vagy kérje ki külön adatkérés keretében az izgága polgár, ha akarja? De az pluszmunka mindenkinek, a polgárnak meg a hivatalnak is!!! Nem értem!!!!

- A szerződéseket csak egy ötmilliós küszöb fölött tennék ki a honlapra. Jön a 4,9 milliós részekre bontott teljesítések ideje? És különben is 2-3-4 milliós "aprópénz" nem számít? Vagy a párszázezres???!!!

- Az elektronikus kereshetőség követelménye több ponton kimaradt a tervezetből. Szerződések jegyzéke, rendeletek például! Elég volt a szkennelt nyomtatványokból. 2015 van!!! Kulcsszavasan kereshető szöveges pdf-eket mindenhova, könyörgöm! Térden állva!

- Az automatikus feldolgozásra alkalmas, XML formátumban való kikérés lehetősége sincs ott. Ez nagyon fontos, ha adatbányászkodni, közpénzt hatékonyan ellenőrizni akar az állampolgár. Vagy nem cél hogy ezt segítsük?

 Az egyedi adatigényléshez szükséges, érthető jogi információ is nagyon fontos dolog. Az adatkérésekről szóló  visszaigazolás is. Ha az adatkérő segítőkészen, előzékenyen jár el és kikeresi, hogy ki lehet az őt érdeklő adat legközvetlenebb kezelője, és megírja levelét az illetékes irodára, könnyen azzal szembesülhet, hogy egyáltalán nem kap választ, mert nem tartotta be a hivatalos utat, nem a Jegyzőnek címezte levelét. Na de honnan kéne tudnia, hogy neki a Jegyzőnek kéne írnia? Hát a közérdekű adatkérésekről szóló információs menüpontból! Na de éppen ilyet nem tartalmaz a javaslat!

- És még egy: a meghívásos közbeszerzéseknél miért ne kelljen a meghívással egy időben azt is közzétenni hogy kiket hívtak meg? Na? Na?

Nem sorolom tovább.

Ezekre és pár egyéb pontra benyújtottam a módosítóimat, kiváncsian várom a csütörtököt, nyilván nem úgy fog viselkedni a kerületi kétharmad, mint a nagytestvér - lesöpörve minden javaslatot-  hiszen talán csak nem azért lett Kispest vörös bástya, hogy ugyanaz folyjon itt kicsiben mint amott nagyban! ;-)

Délután 1 óra, Városháza, gyertek ha tehetitek, vagy nézzétek az élő közvetítést az önkormányzati honlapon!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr77300383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keletita 2015.03.24. 20:35:35

Hajrá! Tényleg nagyon fontos, amiért most harcolsz Drukkolok, hogy legyen erőd, energiád, kitartásod, ügyesen feltaláld magad, és ne tudjanak könnyen lepattatintani.

Ferenczi István 2015.03.24. 21:24:16

A "klasszikus" jegyzői kifogás, mely szerint önkormányzat nem rendelkezhet olyan kérdésről, amiről magasabb szintű jogszabály már rendelkezik, megválaszolásra került a K-monitor blogjában, erre fentebb hivatkoztam is. El is küldtem ma a leglényegesebb idézetet meg a linket a bejegyzéshez a Jegyző Asszonynak meg a Polgármester Úrnak.
Azt felejtettem el megkérdezni Jegyző Asszonytól, hogy a Polgármester Úr által jegyzett és Jegyző Asszony által is aláírt másik rendelet-tervezettel kapcsolatban ez az aggály miért nem merült fel?
süti beállítások módosítása