fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

LMP Kispest - Önkormányzati választási kiáltvány 2014

2015. február 20. - Ferenczi István

A korábban máshol publikált választási programunkat idézem most itt meg a folytonosság, a mihez tartás és az önazonosság végett:

A Lehet Más a Politika Kispesten arra vállalkozik, hogy az itt élőkkel közösen kitaláljuk Kispest jövőképét és a víziónkat lépésről lépésre valóra is váltsuk, többek között - de egyáltalán nem kizárólag - az önkormányzat eszközeivel. Az utcákon, tereken is tenni fogunk azért, amiben hiszünk. Nem bízhatjuk sorsunkat a politikusokra, magunknak kell megálmodnunk a jövőnket. Az önkormányzati képviselet belátást enged a helyi hatalom folyó ügyeibe, a város előtt álló kihívásokba és lehetőségekbe, de a Városháza nem lehet a döntések kizárólagos fóruma. Helyi népszavazásokat, nyitott döntéshozó fórumokat, off-line és on-line helyi demokráciát óhajtunk. Arra vállalkozunk, hogy a képviselőként, bizottsági tagokként szerzett információkat megosztjuk a kispesti polgárokkal, a közösen megálmodott jövőt pedig képviseljük az önkormányzatban és az utcán.

 

Kispest ügyeiről szerintünk nem pár tucat politikusnak, hanem az itt élők közösségének kell dönteni, részvételi alapon. Együttműködésre hívjuk tehát az itt élőket, hogy egy jobb Kispestet hozzunk létre.

 

Addig is, amíg a közösségi, részvételi tervezéssel és döntéshozatallal kialakítjuk Kispest jövőjét, gondolatébresztőnek van egy pár ötletünk, hogyan legyen Kispest az a hely...

...AHOL JÓ LAKNI!

Az ingatlanok fejlesztésével – víztakarékossággal, hőszigeteléssel – nem csak valóban csökkentjük a rezsit, de az ingatlanok értékét is növeljük. A önkormányzat ösztönözze, támogassa jobban az ilyen irányú fejlesztéseket. A felújítások munkalehetőséget, munkahelyeket teremthetnek!

...AHOL JÓ DOLGOZNI!

Kispest ne a belváros pereme, alvó kerülete legyen, hanem egy minden városi funkciót ellátó településrész. Valódi helyi munkahelyeket kell teremteni. A sokszor kiszolgáltatottá tévő, megalázó közmunka helyett valódi munkát kell adni, valódi bérekért. Hasznos feladat, tennivaló lenne! Támogatni kell az újfajta vállalkozásokat, a szövetkezeteket, a közösségi vállalkozásokat, többek között a kihasználatlan önkormányzati tulajdonú ingatlanok kedvezményes hasznosításával és a kihasználatlan magántulajdonú ingatlanok ügyében való közbenjárással.

AHOL JÓ ÉLNI!

Ahogy dolgozni is helyben jó, a szórakozásra, kikapcsolódásra is biztosítani kell a helyi lehetőségeket. Miért nincs még mindig Kispesten egy romkocsma, ahol merenghetnek a külvárosi értelmiségiek? 

AHOL ÉPÜL A POLITIKAI KULTÚRA

Nyitottak vagyunk a program és elvi alapú együttműködésre konkrét ügyekben minden politikai erővel. A helyi politikának a helyi ügyekről kell szólnia elsősorban és nem az országos politika helyi leképeződésének vagy tükörképének kell lennie. Helyi szinten egy kompromisszumosabb és együttműködőbb politikai kultúra meghonosítására törekszünk a szekértáborharcok helyett.

AHOL JÓ EGYÜTT LENNI!

Az önkormányzat és a lakosság, illetve a civil szervezetek közötti párbeszéd keretrendszerét egyfajkta társadalmi szerződésben rögzíteni kell, és be kell tartani. A jövő a lakosság rendszeres, kiszámítható, következetes és időbeni bevonása az ötleteléstől a döntéselőkészítésen át a döntésekbe.

AHOL A POLITIKUSOK SZÁMON KÉRHETŐEK

Szervezünk környéki-szomszédsági szinten állampolgári tanácsokat! Folyamatos párbeszédet, a választott képviselők ellenőrzését kívánjuk! Ahogy a polgárőrség vagy a rendőrség a rendet vigyázza, úgy vigyázzák az állampolgárok a közügyek átláthatóságát és ellenőrzését.

AHOL JÓ A LEVEGŐ

Kispest az egyik legzöldebb kerület, levegőminősége mégis a legrosszabbak közé tartozik. 
A helyzet enyhítése érdekében óvni, védeni kell a megmaradt zöldfelületeket, újakat kell létrehozni, és csökkenteni kell a kerületben irányuló vagy azon áthaladó gépjármű forgalmat, de közben az egész városban is el kell érni a gépjárműforgalom csökkenését, hiszen a szélcsatorna alján mi vesszük a levegőt.

A külvárosból a belvárosba tartó kerékpáros főútvonalat az Üllőire, külvárosi összekötő biciklisávot a Határ útra! Utóbbival az ott lakókat is megkíméljük a járdázó biciklistáktól.

TÖBB PARKOT, SPORT, KÖZÖSSÉGI ÉS SZABADIDŐS HELYET!
A kereskedelmi szempontból is elhibázott plázaépítésekkel, kereskedelmi célú „hasznosítással” fel kell hagyni, a parlagon lévő területeket rekreációs céllal kell átalakítani. Mi minden lehetne az Europark melleti gödörben? Találjuk ki együtt!

AHOL A HELYI ERŐFORRÁSOK HELYBEN MARADNAK!

A kerületben termelődő zöld „hulladékot” – zöld javakat – (metszésekből, nyesésekből, fakivágásokból származó anyag) jelenleg az önkormányzat pénzén - adófizetői forintjainkból – szállítják el, a kerületen kívül hasznosítják. Ebből a hasznosságból a kerület nem profitál – még mi fizetünk azért, hogy profitorientált cégek nyersanyaghoz (komposztalapanyag) jussanak.

A kerületben számos lehetősége, módja lenne a zöld anyagok felhasználásának: komposztkészítés, téli tüzelő előállítása a rászorulóknak, kiegészítő fűtőanyag közintézményeknek felhasználására. 

Javasoljuk a kőbányaihoz hasonló helyi szabályozás kialakítását: faanyag a kerület területét nem hagyhatja el!

AHOL A SPORT TÖMEGES!

A kerületnek – ahogy az országnak is – első sorban jól fejlett tömeg- és szabadidősport lehetőségekre és eszközökre volna szüksége egy egészséges és kiegyensúlyozott társadalom felépítéséhez és csak ez után következhet a látványsportok támogatása. Kispesten a Köki Terminál Center megépítésével 3 hektárnyi sportpályát tüntettek el, a meglévő Kispesti Futball Akadémia mellé egy újabbat kívánnak építeni – a helyiek beleszólását kizárandó, kiemelt állami beruházásként. Eközben a wekerlei Zoltán utcai sportpálya közösségi célú hasznosítását az elmúlt négy évben nem sikerült megnyugtatóan rendezni, a pozitív elmozdulás 3 év bénázás és pazarlás után, a választások előtt indult csak el. Ha elindult.

AMIT JÓ MEGLÁTOGATNI!

Nem kell elhinnünk magunkról azt, hogy a belvárosból nézve csak egy távoli és érdektelen külvárosban élünk. Meglévő értékeink jobb megismertetésével és az ötletességet előtérbe helyező fejlesztésekkel nemcsak a Kispestről kialakított képet befolyásolhatjuk pozitív irányban, hanem a városon belüli, hétvégi turizmus révén bevételeket is teremthetünk. Jó példák már most is vannak!

AHOL BIZTONSÁGBAN ÉLHETÜNK!

A Kispesten élők szubjektív biztonságérzete az elmúlt években sokat romlott. Szinte mindenki átélt vagy ismer egy betöréses vagy utcai konfliktusos sztorit. Hatékony bűnöldözést, barátságos és jelen lévő közösségi rendőrséget kívánunk!

 

AHOL JÓ ENNI!

Helyi főzőkonyhákat, kispesti munkahelyeket, non-profit közétkeztetést óhajtunk.  Egészséges és kiegyensúlyozott gyermekeket szeretnénk, ehhez jó minőségű alapanyagokat és igényes élelmiszereket kell biztosítanunk. Lehet jobbat, olcsóbban! Minőségi, non-profit közétkeztetést!

Magyarországon az összes halálozás háromnegyed része táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségből származik. A betegségek táplálkozási kockázatai már gyerekkorban jelen vannak, vagyis igaz a mondás: az leszel, amit eszel. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a nekünk kispestieknek nagyobb beleszólásunk legyen abba, hogy mi kerül a gyerekeink és az idős családtagjaink asztalára. Jó minőségű, közelben termelt, szezonális alapanyagokat óhajtunk!

A közétkeztetésről egy profitorientált magáncéggel tíz és fél évre kötött, elhibázott szerződés a következő önkormányzati ciklus után nem sokkal lejár. Készüljünk fel a közétkeztetés visszaszerzésére. A friss alapanyagok feldolgozása több munkaerőt igényel, így több helyi munkalehetőséget teremt. A beszerzés, a kiszállítás szintén helyi feladatokat, helyi munkalehetőséget generál. Mindezt meg lehet csinálni non-profit módon működtetve, az esetleges hasznot a folyamatos minőségjavításra fordítva. Jó példa erre is van Budapesten. Kitalálják hol?

AHOL ZÖLDBEN ÉLÜNK ÉS MOZGUNK!


Növelni kell a forgalomlassított területek arányát, az áthaladó autósokban pedig hatékonyabban kell tudatosítani, hogy a közlekedésük nem veszélyeztetheti az ott lakók biztonságát. A látványos fejlesztések mellett apróbb részletekkel, forgalomszervezéssel is elő lehet segíteni a kertvárosi jelleghez jobban illeszkedő gyalogos és kerékpáros közlekedés további fejlődését.


AHOL A KÖZPÉNZEK CSAK A KÖZ JAVÁT SZOLGÁLJÁK

Az átlátható önkormányzati beszerzések és beruházások jók a városnak, közös pénztárcánknak, de jók a vállalkozóknak is, akik nem kényszerülnek a megbízóknak visszafizetett csúszópénzekkel korrumpálni magukat. Az átláthatóságért, a polgárok részvételével kidolgozott költségevetésekért fogunk dolgzni. A nyilvánosság eszközével küzdeni fogunk a korrupció ellen. Célunk, hogy minden kerületi közbeszerzés lebonyolításába a kiírástól a végrahajtásig vonjanak be független monitorszervezeteket (integrációs paktum) a nagyobb átláthatóság érdekében.  


AHOL AZ EMBEREK RÉSZT VEZNEK A HELYI DÖNTÉSEKBEN

Érjük együtt el, hogy az állampolgári kezdeményezéseket, előterjesztéseket a képviselőtestület és a bizottságok fogadják be, tárgyalják. Ennek egyik módja lenne, hogy bevezessük a részvételi költségvetést – közös kiadásainkról döntsünk közösen. Kisebb projektek, felújítások lehetnének az első kísérletek arra, hogy együtt döntsünk egy beruházás részleteiről.

Ne féljünk nyilvánosan megbeszélni, megvitatni közös ügyeinket. A részvételi demokrácia megtanítható és megtanulható.


Állítsuk helyre a helyi nyilvánosságot:  közérdekű és független helyi sajtót! Szüntessük meg az „önkormányzati tájékoztató” címén futó kétpárti propagandát a köztéri vitrinekben. Nézzük felnőttnek az embereket, öntömjénezés helyett valódi információt, tényleges tájékoztatást!

 

AHOL VAN HOL LAKNI!

Nem támogatjuk az önkormányzati bérlakásállomány további csökkentését, sőt. Életlehetőségeket, megfizethető bérlakásokat kell teremteni a fiataloknak hogy Kispest élő és fejlődő közösség maradjon.

AHOL VAN SZOLIDARITÁS!!!

A rászorultak megsegítése, az egyenlősítő törekvések nem a kommunista ördögtől valóak, hanem a közösségben lévő feszültségek csökkentését, a közösség egészséges összetartozását szolgáljó alapvető emberi viselkedés. Vigyázzunk egymásra!

AHOL A KULTÚRA ÉS AZ OKTATÁS HELYI KÖZÜGY!!!

Nem legyinthetünk, hogy ez központi kormányzati hatáskör, s így nem tehetünk semmit. A helyi önkormányzat vállaljon szerepet a kormányzat abszurd és hibás oktatáspolitikájának kijavíásában és ellensúlyozásában.

AHOL VAN MUNKA!

Ha feladat és tennivaló lenne, akkor a munkahelyteremtés már csak politikai döntés, fantázia és szervezés kérdése. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr987192103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása