fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

Ady Mozi újratöltve

közösségi kezdeményezés egy üresen álló épület hasznosítására

2015. február 25. - Ferenczi István

A wekerlei volt Ady Mozi újratöltéséért, közösségi célú hasznosításáért dolgozó civil csoport, az Ady Mozi Baráti Kör az utóbbi hetekben nagy fordulatszámra kapcsolt. Két hete a civil érdeklődők - helyiek és Wekerlén, Kispesten kívüliek -járhatták be az épületet és oszthatták meg egymással és a kezdeményezőkkel az ötleteiket, múlt szombaton pedig önkormányzati képviselőknek mutatták be a hasznosításra irányuló elképzeléseiket az Baráti Kör tagjai.
kep_752_2.jpg

Egy vegyes felhasználású közösségi-üzleti-kulturális tér koncepciója jelent meg előttünk, egy pezsgő, élettel teli komplexum, ami egyszerre közösségi ház, kisvállalkozások inkubátorháza, amiben van kávézó, kulturális események befogadására alkalmas  tér, konferencia-helyszín, szállás és még sok minden más. A civil kezdeményezések támogatása iránt elkötelezett képviselőként a következőket gondolom a helyzetről és a városvezetés reakcióiról:

Párbeszéd, szakmai segítség, bizalom, felelősség

Nagyon jó hír, hogy a polgármester elmozdult "nincs pénz" álláspontjáról és jelezte együttműködési szándékát. A párbeszéd minden egyéb lépésnek az alapja. Azt azonban egy kicsit kevésnek tartom, hogy Gajda Péter minden további elmozdulást ahhoz kötött, hogy a kezdeményezők tegyenek le az asztalra egy (vagy több) kész konstrukciót arra, hogy ki lenne a tulajdonos, ki az üzemeltető és hogy ki vagy mi (milyen bérlők, milyen szolgáltatásokkal) fogja kitermelni a szükséges havi 2 milliót . A kezdeményezők már eddig is rengeteg időt és energiát tettek bele a dologba, teljesen önkéntesen. A különböző lehetséges konstrukciók kidolgozásához, a részletek átlátáshoz, de legalább a lényeges és fontos részletkérdések felvetéséhez talán van a polgármesteri hivatal apparátusában vagy tanácsadói körében egy-két hozzáértő, kompetens személy (jogász, pályázatíró például) akiknek az erőforrásait a kezdeményezés jól hasznosíthatná az említett tulajdonosi konstrukciók, üzleti tervek kidolgozásához.
Ez a konkrét szakmai segítségen túl a bizalmi légkört is erősítené.

Még több munka egyoldalú követelése helyett tehát a polgármester ajánljon fel segítséget is! Az épületet anno az Önkormányzat adta el, felelőssége, érintettsége van tehát az ügyben. Az épület sorsa és a helyi közösség érdekei szempontjából sokadrendű kérdés, hogy milyen pártszínezetű volt a kerületi többség akkor és milyen most.

Kedvező helyi jogszabályi környezet biztosítása

Az épület sorsa sajnos nem egyedülálló. Van még olyan ingatlan a kerületben, amelyet az önkormányzat egykor értékesített, de a befektető különböző okok miatt nem tudott vagy nem akart azzal mit kezdeni, ezért egyfajta városi tájsebként, kihasználatlanul éktelenkedik. Gondoljunk csak az Üllői úton, az Europarkkal szemben tátongó gödörre.

A befektetők, a tulajdonosok leckéztetése  nem lehet öncél, de egy felelős önkormányzatnak önként vállalt feladata kell hogy legyen megvizsgálni, hogy milyen nyomást gyakorolhat, milyen szankciókkal élhet azokkal szemben, akik Kispesten kihasználatlan ingatlanokat parkoltatnak hosszú évek óta, konkrét bevételektől fosztva meg a helyi büdzsét és a legkülönbözőbb lehetőségektől zárva el az itt élő embereket.  

Fenntarthatóság

Polgármester úr részéről elhangzott, hogy a mozi épületében végül is már láttunk egy sikertelen üzleti kezdeményezést - konkrétan az épületet most áruló Havas Henrikét a médiaiskolával. Ez valóban intő példa lehet, tanulni is érdemes belőle, de vannak fontos különbségek. Az Ady Mozi Baráti Kör  prezentációjában a szolgáltatások olyan egyvelege (kulturális, közösségi, üzleti) körvonalazódott, amely egyrészt helyi igényekre ad helyi válaszokat, másrészt dél-pesti szinten, de akár az egész városban is egyedülálló lehet. A koncepció sokszínűsége révén sok lábon áll, rugalmasabban képes alkalmazkodni a változó körülményekhez, így jó eséllyel válik kifizetődővé és  üzletileg is fenntarthatóvá. A helyi gazdaság erősítése a környezeti és társadalmi fenntarthatóság egyik kulcsa, egy wekerlei inkubátor-ház pedig ebben egész Kispest, de Dél-Pest számára is motor lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr607211305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása