fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

Napraforgó Mézeskalács

Egy óvoda-összevonásról dióhéjban

2015. március 10. - Ferenczi István

A kerület oktatási bizottsága tegnapi ülésén az mszp-együtt-dk frakció képviselőinek igen szavazataival 5-4 arányban megszavazta a Napraforgó és a Mézeskalács óvodák összevonását. A végső döntés a képviselő-testület kezében van. Túl sok meglepetésre a többség tegnapi állásfoglalása után nem lehet számítani, mégis úgy érzem, hogy nem volt értelmetlen és hatástalan a lezajlott vita. A Napraforgó érintett vezetője, több munkatársa, oda járó gyerekek szülője is jelen volt, felszólalt és érvelt. Hitelesen, és a helyzetüknél fogva nyilván sokkal tájékozottabban, részletesebben, mint például én. A döntést meghozók talán jobban megsejthették, megérezhették a döntésük következményeit, súlyát. Az érintettek egy részének részvétele ha győzelmet nem is hozott, de a tartalmasan működő demokráciára jellemző felvillanyozottságot, izgalmat csempészett a terembe. Azt az érzést, hogy tétje és értelme van a döntések előtt vitázni.  És egy kis reménysugarat a Napraforgó pedagógiai programjának megmentésére. napraforgok_003.JPG

/az illusztráció Csordás Judit munkája/

 

Röviden az összevonás indokairól, melyek - bár az előterjesztés szerint első sorban gazdaságiak -, csak és kizárólag gazdaságiak voltak:

A két óvodavezetői álláshely helyett egy lesz. Ezen spórolunk. 
Külön 5 és 4 csoport helyett együtt 9 csoport lesz. Ezen nyerünk, mert az állam 3 csoportonként finanszíroz egy pedagógiai asszisztenst. A jelenlegi 2-2 titkári és kertészi álláshely helyett az összevont intézményben összesen 3 (1,5-1,5) ilyen álláshely lesz. Ezen is spórolunk.
Az összevonással nagyjából 10-13 millió forintot spórolunk. És két munkahelyet megszüntetünk.

Bár nem az összevonás indokaként szerepelt, fontos momentum, hogy a Humánszolgáltatási Iroda előterjesztése a Mézeskalács művészeti modellprogramjának megőrzését kiemelt prioritásnak tartja, a Napraforgó pedagógiai programját pedig csak felmenő-kimenő rendszerben őrizné meg. Ezért van az, hogy a nagyobb óvoda olvad be a kisebbe és nem fordítva.

Az összevonással szemben felhozott érvek részben gazdaságiak, részben pedagógiaiak voltak.
Az előbbiek nyomán kialakult a támogatók és az ellenzők között egy számháború, amiben csak kapkodtam a fejem és az előterjesztés független szakértői indoklása sem tért ki rá. Tehát akárkinek is lehet itt igaza, de szerintem nem is ez volt a fontos, mert nem olyan óriási összeg az, amiről beszélünk. Ráadásul teljesen visszhang nélkül maradt az a szülői felvetés, hogy próbáljunk meg máshonnan szerezni nagyjából ennyi pénzt, akár a szülőkre is támaszkodva.

Ami a pedagógiai-szakmai érveket illeti, ezek hangzottak el a Napraforgó vezetőjétől:
A Napraforgó saját, helyben fejlesztett pedagógiai programja a szabad játékra, a gyerekek belső motivációinak, érdeklődésének felkeltésére és ápolására helyezi a hangsúlyt. Nem versenyeztet. Az óvodában folyó munka szakmai elismertségét jelzi, hogy az ELTE  óvodapedagógus hallgató ide járnak gyakorlatozni, terepen tanulni.
A Mézeskalács programja is elismerésre méltó, önmagában nagyra becsülendő, de megközelítésében teljesen más. Frontális pedagógia, és része a gyermekek munkájának értékelése, összemérése is. Alapvető tehát a különbség, nem összeegyeztethető egy programban.

Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy nem volt ott mindkét érintett óvoda vezetője. Szerencsés lett volna, ha mindenki elmondja az álláspontját. Ellentmondó információk hallatszottak arról, hogy meghívták-e őket, én annyit tudok, hogy az ülés előtt rengeteget győzködtem a Napraforgó vezetőjét, hogy jöjjön el, akkor is ha lefutott meccsnek látja a történetet. A Mézeskalács vezetőjének mandátuma idén lejár, nem is pályázik újra, ezt jelezte is korábban, talán ezért nem volt ott, de tényleg nem tudom a valós okát.

Visszatérve a pedagógiai érvekre:
Vinczek alpolgármester elmondta, hogy ha ez megnyugtatás a Napraforgó nevelőinek és a gyerekek szüleinek, akkor  testületi határozatba lehet foglalni, hogy az összevonás után is tovább kell vinni a Napraforgó pedagógiai és továbbképzési programját. 

Aztán a végén mégis úgy fogadták el az összevonásról szóló határozati javaslatokat, hogy az új intézmény vezetői pályázatának kiírásakor  a törvényben előírton túl egyéb kikötést nem határoz meg az önkormányzat. Pedig talán épp itt lett volna a helye egy ilyen kikötésnek.

Én tegnap nem nyújtottam be ilyen módosítót, mert nemmel szavaztam az egészre és nem óhajtottam kozmetikázni azt, amit szerintem a többség éppen elront. De lehet hogy a végső döntés előtt, a testületi ülésre benyújtok egy ilyen módosítót. Előtte azonban még egy kört futok az érintettekkel. Semmit róluk nélkülük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr877256453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása