fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

Megint bűzlik az Illatos út

2015. december 08. - Ferenczi István

Elszállítják végre az Illatos úti egykori BVM telephelyén szakszerűtlenül tárolt több ezer tonnányi mérgező, környezetszennyező vegyi anyagot. Akkor mégis mi a probléma?

Elmondom, és elmondom azt is hogy mit várok a Pest Megyei Kormányhivataltól, vezetőjétől Tarnai Richárdtól és a fennhatósága alá tartozó Közép-Dunavölgyi Zöldhatóságtól.

ddt.png

A telephelyen tárolt mintegy 2300 tonnányi veszélyes, mérgező anyag elszálítása folyamatban van. Egyes hírek szerint az év végéig, mások szerint 2016 január végéig kiűrítik a telepet. Nem dőlhetünk azonban hátra, mert valami megint bűzlik.

Az utóbbi napokban egyre több wekerlei lakó jelezte, hogy napjában akár többször is, napszaktól függetlenül erőteljes maró, szúró szag terjeng a levegőben. A bűzfelhő forrásirányaként mindenki egyértelműen az Illatos utat jelöli meg. Ilyenkor nem lehet szellőztetni, van aki csak sállal takart arccal megy az utcára, mindenki tele van kérdésekkel. Mindenki aggódik a saját és szerettei egészségéért.

“Permetszer-szag”, “műanyagra emlékeztető szag”, “klóros jellegű”. Ilyen és ezekhez hasonló kifejezésekkel próbálják leírni azt, amit éreznek az emberek. Van, akinek a MATADOR márkanév is beugrott, mert szagról felismeri a fiatalabb korában még forgalomban lévő rovarmérget, amelyet itt is gyártottak és amely nem más, mint a DDT. Az a  diklór-difenil-triklóretán, amit a hatvanas évek végén betiltottak - többek között azért, mert az élő szervezetekben felhalmozódik és nem csak a rovarokra van káros hatással.

Tudjuk tehát, hogy bőven lehet az Illatos úti telepen az anyagból. Azt is tudjuk, hogy a Greenpeace által és Kispest Önkormányzata által egymástól függetlenül megrendelt vizsgálatok egyaránt kimutatták kisebb-nagyobb arányban az anyagot Wekerlén is.

Akkor joggal feltételezzük, hogy az elszállítást, az anyagok mozgatását a legnagyobb körültekintéssel és elővigyázatossággal végzik, a munkát hatóságok ellenőrzik, és hogy az esetleges kiporzást monitorozzák? Ez lenne a helyes.

Várhatjuk, hogy szükség esetén a lakosságot a valós veszélyekről tájékoztatják, a rémhíreket pedig eloszlatják, megelőzik? Ez lenne a normális.

Így történik? Nem.

Mi történik?

Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, egy november 19-i egyeztetésen az érintett kerületek képviselőinek kérdésre elmondta, hogy az elszállításra van kapacitás, az esetlegesen kiporzódó, konkrétan a BVM-re jellemző anyagok folyamatos, a környéken ülepedő porban való célzott keresésére, laborvizsgálatára nincsen.

Kormánymegbízott úr arra a kérdésre is válaszolt, hogy az elszállítás szakszerűségét ellenőrzik, monitorozzák, kontrollálják-e. Hogy kellően akadályozzák-e az anyagok kiporzását.

Megtudhattuk, hogy a szállítást végző céggel a vonatkozó előírásoknak megfelelő szerződést kötöttek, a cég rendelkezik a szükséges szakértelemmel, így nincs okunk kételkedni abban, hogy rendesen elvégzik a feladatukat. A teljesítés ellenőrzése Tarnai Richárd szerint akkor időszerű, amikor annak határideje lejárt.

Amikor már nincs mi kiporozzon? Menet közben nem?

Mit várok a Hivataltól?

Az alábbiakat részben december 1-én az illetékes kormányhivatali Zöldhatóságnak is megírtam, de mivel azóta nem kaptam választ, pontosítok:

  • adjanak magyarázatot arra, hogy mi lehet a tömegesen tapasztalt bűz forrása
  • vizsgálják meg a kiporzás lehetőségét
  • a munkafolyamatokkal összhangban végezzenek a szállított anyagokra célzott méréseket a környéken, ülepedő porban
  • ha kiporzás történhetett, akkor intézkedjenek a fokozottabb védelemről a szállítási és csomagolási munkák során, szüntessék meg a kiporzást
  • ellenőrizék a feladatot végző cég munkavégzésének szakszerűségét menet közben is, szem előtt tartva a környéken élők egészséghez való jogát
  • ha a kiporzást megakadályozni képtelenek, tájékoztassák a lakosságot a követendő óvintézkedésekről, a reális veszélyekről
  • hívják meg a telep ismételt bejárására az érintett kerületek képviselőit egy héten belül

Nem hiszem hogy sokat kérek, mindez szerintem a minimum.

Cselekedjünk.




A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr288147708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bElannaTorres 2015.12.08. 11:06:54

nálunk az orosz módi van. De el kéne már felejteni és legalább úgy csinálni mintha érdekelnék őket az emberéletek, mert már régóta az EU-ban vagyunk.

nyisztor 2015.12.08. 11:37:49

Szakszerűtlen hőbörgés a cikk.
" a hatvanas évek végén betiltottak "
Az amerikai gyártók érdekei mentén, Mo-n elsőként lett betiltva a DDT alkalmazása (szakszerűtlenül, nem volt ismeretes káros hatása - emlősre ma sem - túl sokan gyártották,kellett a hely a jövedelmezőbb - nem jobb! - termékeknek),
"Tudjuk tehát"
A fenét. Szag alapján gyanítja a T. szerző. Nem akarom uszítani, de lehet az akár dioxin is.
Ostoba, ezért kártékony nyáltépés.

Ferenczi István 2015.12.15. 12:34:24

@nyisztor:
Sorban visszafelé megyek a megjegyzéseiden:
- Az idézet értelmezhető egésze így szól: "Tudjuk tehát, hogy bőven lehet az Illatos úti telepen az anyagból." - Tudjuk, hogy _lehet_. Azt hiszem kellő mértéktartással és óvatosan fogalmaztam.
- A káros hatásokról csak ízelítőül:
"A DDT kitettség növeli az emlősök májdaganatának kockázatát" (enfo.agt.bme.hu/drupal/node/11503)
- Ami pedig az ipari ellenérdekek szerepét illeti, jogos a felvetésed, de az, hogy egy konkurens cég mószerolja a DDT gyártóját, még nem igazolja, hogy a DDT kockázatait nem kell figyelembe venni.
És még egy: az, hogy az emlősökre milyen közvetlen hatással van, csak egy dolog. Ha az Illatos útról kijut a helyi ökoszisztémába, akkor a hasznos rovarok által elszenvedett károk révén is szenvedhetünk el károkat mi, emberek. Egy összefüggő rendszerben élünk, nem elszigetelten.
süti beállítások módosítása