fenntarthatóság, igazságosság, részvétel

Lehet Más Kispest!

Lehet Más Kispest!

Helyi népszavazások kezdeményezési küszöbe

2015. március 06. - Ferenczi István
Az érvényben lévő, helyi népszavazásról szóló kispesti rendelet  (7/1991) felett eljárt az idő meg a NER, változott a helyi népszavazások törvényi szabályozása, ezért meg kell újítanunk az ezzel kapcsolatos kispesti rendeletet.
Erre várhatóan a március 26-i testületi ülésen kerül sor a polgármester előterjesztése alapján. Kiváncsian várom, hogy a kerületi kétharmad hol állítja be a kezdeményezési küszöböt a lehetséges 10% és 25% között. Jelenleg 15%. Szerintem legyen 10%. Szerintetek?

 
A 2013. évi CCXXXVIII. törvény szerint (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300238.TV)

34. § (1) Helyi népszavazást kezdeményezhet

a) a képviselő-testület tagjainak legalább egynegyede,

b) a képviselő-testület bizottsága,

c) az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, ami nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál.

(2) A képviselő-testület köteles elrendelni a helyi népszavazást, ha azt az önkormányzati rendeletében meghatározott számú választópolgár kezdeményezte.

92. § Felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben határozza meg a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számát.

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmaskispest.blog.hu/api/trackback/id/tr907246215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása